Township bezoek tijdens rondreis Zuid-Afrika

Township Bezoeken Rondreis Zuid-Afrika - Suikerbossie Africa Travel
This is ons huis’ zegt ze met een brede glimlach terwijl ze een gordijntje dat voor de deur zit op zij schuift. Ik moet bukken om binnen te komen. Het is binnen veel lichter dan ik verwacht. Op ingenieuze wijze heeft de bewoonster met flessen en stukjes glas in de muur een complete lichtwand gemaakt. Een caleidoscoop aan vrolijke kleuren schijnt me tegemoet. Het 7up flesje vind ik het mooist; de flessenbodem creëert een groenachtige halvemaan op de grond.

Khayelitsha township

Ik ben op bezoek bij Velista Ndongeny. Zij is de trotse eigenaresse van een klein ‘huisje’ in Khayelitsha. Khayelitsha is één van de grootste townships in Zuid-Afrika, op een grote vlakte ten zuiden van Kaapstad. Er wonen ergens tussen de 300.000 en 500.000 mensen. De schattingen lopen uiteen omdat het nou eenmaal moeilijk is om er precies achter te komen hoeveel mensen er wonen. De meeste townships zijn een overblijfsel uit de apartheid in combinatie met grote vluchtelingenstromingen uit de rest van Afrika. Al die mensen moesten ergens wonen en Kaapstad was niet in staat (en tijdens de apartheid niet van plan) om op grote schaal huizen te bouwen. Misschien maar goed ook want zulke grote groepen mensen in flats stoppen, zou nog veel treuriger zijn. Stel je maar eens voor om daar duurzaam drinkwater, riolering en elektriciteit te moeten regelen.

De eerste townships groeiden organisch uit tot chaotische buitenwijken. Tegenwoordig doet de Zuid-Afrikaanse regering dat handiger. Op een nieuw stuk land wordt eerst een riolering aangelegd, vervolgens rechttoe rechtaan geasfalteerde wegen uitgerold, met straatverlichting, elektriciteitspalen en waterpunten. Op dat moment lijkt het eerder een gigantische parkeerplaats. Dan wordt het opengegooid voor eenieder die er wil wonen. Langzaam vult zo’n stukje land zich dan met kleine golfplaten huisjes.

Trots

Velista biedt me vol trots een kopje thee aan. Enigszins ongemakkelijk ga ik op het randje van het bed zitten tegenover de ‘keuken’ of wat daar ogenschijnlijk voor door moet gaan. Het is namelijk maar één ruimte waar we in zitten. De lichtjes van de glasscherven dansen op de muur als er een vrachtwagen voorbij komt rijden. Ik kijk om me heen. Zoek aanknopingspunt voor een gespreksonderwerp. Het is niet nodig, eenmaal binnen begint Velista vol trots te vertellen over haar huis, haar familie en het feit dat haar zoon op school zit. Ze haalt een paar beduimelde foto’s tevoorschijn van haar zoon. Ik zie een breed glimlachende jongen in een schooluniform.

Levendige gemeenschap

Je hoéft geen township te bezoeken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika, maar ik zou het wel heel erg aanraden. Als je voorbij de schamele golfplaten huisjes kijkt, zie je een levendige gemeenschap, waar naast de dagelijkse harde werkelijkheid, ook veel plezier, vertrouwen en een bruisende straatcultuur te vinden is. Natuurlijk roept een township een gevoel van medelijden op en dikwijls een gevoel van schaamte over de eigen relatieve rijkdom. Het leven in een township in Afrika is nou eenmaal hard en er zijn grote problemen, maar de bewoners vinden het fantastisch als je langskomt. Ze zijn arm, maar heel begaan met elkaar en vinden bezoek en echte interesse in hun leven even leuk als jij en ik. Juist daarom is het een heel leuke ervaring om eventjes contact te hebben met die hele trotse gemeenschap aan de onderkant van de samenleving. Zij hebben niet veel, maar zijn het waard om te bezoeken. Je helpt hen ermee en je steekt er zelf iets van op en houdt er een mooie ervaring aan over. Kortom het is heel bijzonder.

Township Bezoeken Rondreis Zuid-Afrika - Suikerbossie Africa Travel

Khayelitsha betekent in het Xhosa erg toepasselijk ‘Nieuw huis’. Suikerbossie Africa Travel organiseert regelmatig voor bezoekers aan Zuid-Afrika een verantwoord bezoek aan een township.

Tha best Hiphopper in Khayelitsha

Terwijl ik aan mijn kopje thee sip, komt er een jongetje binnen rennen. Hij botst bijna tegen me op en schrikt verschrikkelijk van zo’n grote witneus in het kleine huisje. Iedereen moet lachen. Velista roept wat in het Xhosa naar hem. Hij draait zich om en rent weer naar buiten. In een wip staat hij weer voor mijn neus. Met een klein cassetterecordertje. Hij drukt op play en de vrolijke ‘Kwaito’ schalt enigszins tinnig uit het kleine speakertje. Het jongetje begint te dansen zoals alleen Afrikanen dat kunnen. ‘is ma Brother!’ roept hij boven de muziek uit, ‘he tha best Hiphopper in Khayelitsha’. Ook Velista beweegt trots mee op de muziek.

Ik weet dat Velista ook geld krijgt van de tourorganisator voor het bezoek, maar ik vind het toch leuk om zelf ook iets te geven. Ik vraag het jongetje of ik de muziek van zijn broer kan kopen. Tuurlijk zegt hij en haalt het cassettebandje uit de recorder. Met een brede grijns leg ik met opzet veel te veel geld neer. In een oogwenk grist hij het geld van tafel en kijkt hij zijn moeder met grote ogen aan. Ik geef Valista een knipoog. ‘He deserves it, be sure he also goes to school. Preferably a Hiphopschool…”. Valista begrijpt het en knijpt me even in mijn hand als dank. Ik heb thuis al jaren geen cassetterecorder meer, maar met nog steeds een brede grijns loop ik met het cassettebandje in mijn hand terug naar de auto.

Authentieke ervaring

‘Ik hoef geen aapjes te kijken’ of ‘daar heb ik geen behoefte aan’ zijn dikwijls gehoorde opmerkingen als ik als gespecialiseerde touroperator een bezoek aan een township voorstel. Om het gevoel van een tripje naar de dierentuin te voorkomen is het belangrijk om de grote tours te vermijden. Je kan beter met één van de kleine organisaties op stap gaan op een speciale excursie. Ga niet alleen op stap, je kan makkelijk verdwalen, neem een gids mee en dompel je even onder in een compleet andere wereld op een halfuur rijden van Kaapstad.

Het is een avontuurlijke en authentieke ervaring die jouw herinnering aan Zuid-Afrika zal verrijken. Zo zijn er ook leuke tours waarbij je op zondag mee gaat naar een kerkdienst, of een tour op de fiets of wat dacht je van een nachtje logeren bij een van de Mama’s.

Een township tour kun je het hele jaar door doen in Zuid-Afrika. Deze authentieke ervaring is prachtig te combineren met heerlijk tot rust komen tijdens een rondreis Zuid-Afrika rondom Kaapstad en de Tafelberg. En als het dan allemaal klopt ga je niet op vakantie naar Zuid-Afrika, maar beleef je Zuid-Afrika in tientallen kleine geluksmomentjes.

Kriebels gekregen?

Neem contact met ons op of vraag direct een reisvoorstel aan.