Rondreis Botswana

Beleef Afrika als een National Geographic fotograaf

Botswana, the ultimate safari destination

Botswana is natuur en wildlife in zijn meest uitgesproken vorm. Het land is niet voor niets regelmatig het decor voor wildlife en safari films. Door de grote verscheidenheid aan wild, in combinatie met een vriendelijke en vreedzame bevolking en een stabiele democratie is Botswana absoluut een unieke safaribestemming!

Rondreis Botswana

Botswana heeft iets speciaals. Het wordt wel het paradijs op aarde genoemd en biedt een grote verscheidenheid aan landschappen. Op de Makgadikgadi zoutpannen met her en der een verdwaalde baobab of een zebra op zoek naar water, voelt het alsof je op de maan bent beland. In de grootste binnenlandse delta ter wereld, de Okavango Delta, vaar je in een uitgeholde boomstam door het gebied omringd met vogels en waterdieren. De Victoria Falls is de grootste waterval van het Afrikaanse continent: 500 miljoen liter water dondert over de 100 meter hoge kliffen. Een aanblik om nooit te vergeten. Chobe National Park is dé plek om grote aantallen olifanten van dichtbij te zien. Tijdens een bush walk op één van de vele eilandjes ervaar je de natuur van heel dichtbij. Te voet speur je naar giraffes en zebra’s die hun weg banen door het zompige gebied.

Self drive

Botswana is een avontuurlijke bestemming. Een self drive vakantie is bijna een echte expeditie. Het land is bij uitstek geschikt voor reizigers die het rijden in een 4×4 op ruige en spannende wegen niet schuwen. Als je gaat kamperen, dan overnacht je op de meest unieke plekken. Het zou zo maar kunnen dat er olifanten of hyenas over de campsite lopen. Maar met hetzelfde gemak kies je voor meer comfort. Neem bijvoorbeeld een fly-in safari: je hoeft dan echt niets in te leveren wat natuurschoon of avontuur betreft. Integendeel! De luxe lodges bieden een geweldige sfeer en zijn gelegen op de meest schitterende plaatsen. Een ervaring op zich! Maar bedenk wel dat een rondreis Botswana een avontuurlijke instelling vraagt en een wat ruimer budget. Waar je ook verblijft in Botswana, het wordt ongetwijfeld een vakantie om nooit te vergeten.

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Botswana’s Okavango Delta wordt terecht beschouwd als één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van het continent Afrika. Ervaar dit unieke watergebied met haar ongekende aantallen wilde dieren en vogelsoorten. Deze Delta kun je op verschillende manieren ontdekken Een heel bijzondere manier is een tocht in een mokoro – een uitgeholde boomstam – waarbij je tot in de vingers van de rivieren komt. Het kan ook met een motorbootje, een jeep of wandelend en de kans is groot dat je ineens oog in oog staat met een nijlpaard. Ook een vlucht met een vliegtuig of helikopter over het gebied is mogelijk Een echte aanrader! Naast de Okavango Delta ligt het Moremi National Park. Dit is een mooie aanvulling omdat je hier met je eigen jeep mag rijden op zoek naar wild.

Trek een blik olifanten open

Chobe National Park was Botswana’s eerste officiële Nationale wildpark. Het park heeft de grootste olifantenpopulatie van Afrika en tijdens een mooie bootsafari op de Chobe rivier heb je grote kans op een ontmoeting met deze olifanten, maar ook met nijlpaarden en veel verschillende vogelsoorten. In het zuidwesten van het Chobe National Park ligt Savuti, een moerasgebied dat wordt gevoed door het Savutikanaal. Dit kanaal heeft lang droog gestaan, maar er stroomt de laatste jaren weer water door en dat trekt veel wild aan. Ontelbare hoeveelheden zebra’s, buffels en gnoes zijn daar te zien. Savuti staat ook bekend om de troep leeuwen die actief op olifanten jaagt. Langs het Savutikanaal zijn verschillende mooie lodges voor een unieke overnachting in een tree house of river cottage. Je bent hier helemaal één met de natuur.

Op stap met de Bosjesmannen

De Kalahari woestijn ligt voor het grootste deel in Botswana, maar beslaat ook delen van Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. Dankzij de ligging in het binnenland valt er meer neerslag, wat tot een dichtere begroeiing heeft geleid. In de woestijn ligt het relatief onbekende Central Kalahari Game Reserve, waar de Kalahari leeuw met zijn zwarte manen nog leeft. Karakteristiek voor de Kalahari zijn de begroeide duinen en de dieren, die extreem goed aan de woestijn zijn aangepast, zoals de beeldschone oryx. De oudste bewoners van de regio zijn de San of Bosjesmannen. Dit volk is bij het grote publiek bekend van de film “The Gods must be crazy”, waarin de primitieve Bosjesmannen voor het eerst in aanraking komen met de Westerse cultuur door een colaflesje.

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Rondreis Botswana

 

Ontmoet een familie stokstaartjes

Het grote dorstland, Makgadikgadi Pans, is een grote zoutvlakte in Botswana. In de droge periode is het zeer spectaculair om met een gids door dit gebied te rijden. Doordat de bodem van de pannen uit zoutkristallen bestaat, lijkt het net alsof je over de maan rijdt. Deze onmeetbare ruimte geeft een uniek gevoel. Aan de horizon is alleen één uitgestrekte witte vlakte te zien, waardoor je elke oriëntatie verliest. De vlakte is ca. 6.500 km² groot en was ooit een onderdeel van Afrika’s grootste meer. Door geologische activiteiten is de toevoer afgesneden. De pannen, die in de natte periode (half november tot eind april) gevuld worden met een laagje water, vallen in de droge periode (begin mei tot half november) geheel droog. In de natte tijd trekken deze uitgestrekte wateroppervlakten grote aantallen vogels, zebras en wildebeesten aan, uiteraard op de voet gevolgd door hun natuurlijke vijanden. In dit gebied leven ook unieke families stokstaartjes en je kan een kijkje nemen bij Chapmans Baobab Tree of Kubu Island.

High Tea met uitzicht op de Victoria Watervallen

De wereldberoemde Victoria watervallen liggen net over de grens in Zimbabwe en Zambia. Net als ontdekkingsreiziger David Livingstone zal je de imposante Victoria Falls niet snel vergeten. Met een donderend geraas stort het water van de Zambezi rivier zich van 100 meter hoogte neer over een breedte van 1700 meter. Neem een regenjas mee want je wordt kletsnat door de nevel! De woeste Zambezi is wereldberoemd vanwege haar stroomversnellingen. Je kunt de rivier met een raft afdalen. Maar onze favoriete manier om de rivier en de watervallen te zien is met een spectaculaire helikopter- of microlightvlucht: the flight of the angels. Neem de tijd voor een high-tea in het beroemde koloniale Victoria Falls hotel. Het uitzicht op de brug over de watervallen vanaf het terras van het hotel is schitterend. Ook een overnachting in dit prachtige hotel is zeker een aanrader.

Meander mee op de Zambezi

Een favoriete manier voor een safari in dit gebied is een tocht op een zogenaamde houseboat over de Zambezi rivier. Deze rivier ontspringt in Zambia en stroomt via Angola, Namibië en Zimbabwe naar de Indische oceaan. Tijdens de Houseboat Safari verblijf je twee of drie nachten op een boot en vanaf het dek observeer je de natuur en het wild in hun natuurlijke omgeving: olifanten en buffels, krokodillen, nijlpaarden of misschien wel een katachtige. En tijdens een heerlijk driegangendiner geniet je van de Afrikaanse zonsondergang.

Suikerbossie’s Choice

Om je te inspireren hebben wij voor de bestemming Botswana twee voorbeelden van een Suikerbossie’s Choice rondreis Botswana samengesteld met de meest logische routes, leukste activiteiten en de mooiste accommodaties. Elke voorbeeld rondreis Botswana is in de afgelopen jaren gemaakt door diverse klanten en onszelf. Afwisseling, rust, opbouw en authenticiteit zijn geperfectioneerd zodat je echt optimaal kunt genieten. Mocht je iets anders willen dan stellen we aan de hand van jouw specifieke wensen een Suikerbossie Special maatwerk rondreis Botswana samen.

Botswana Fly-in

Rondreis Botswana Fly-in
Beleef alle hoogtepunten zonder tijdverlies. Op het programma staan onder meer Moremi National Park, Okavango Delta, Chobe National Park en Victoria Falls.

Namibië & Botswana 4×4

Rondreis Namibië & Botswana 4x4
Op avontuur met een 4×4 jeep en slapen in een tent op het dak van de auto, wandelen tussen de olifanten, meerdaagse wandeltochten langs kusten en bergen.

Praktische informatie rondreis Botswana

Botswana heeft meer dan 2.127.825 miljoen inwoners en beslaat een oppervlakte van 582.000 km², of wel 16 keer Nederland. Net zoals in Zuid-Afrika heeft Botswana grote contrasten in landschappen; van nationale wildparken, lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes en zoutpannen. De Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Chobe National Park staat vooral bekend om de grote olifantenpopulaties. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. De Kalahari woestijn beslaat een groot deel van Botswana en is erg indrukwekkend door de immense uitgestrektheid. De fauna in de Kalahari is zeer kwetsbaar en de regering heeft er bewust voor gekomen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Voor een verblijf korter dan drie maanden is geen toeristenvisum nodig. Na vertrek uit Botswana moet je paspoort nog minimaal 30 dagen geldig zijn. Een visum ontvang je aan de grens.

Accommodaties

Een comfortabel en veilig onderkomen hoort natuurlijk tot de basisbehoeften als je in Botswana verblijft. Zo groot als het land is, zo breed is het aanbod in accommodatie; van het slapen in een eigen tent op het dak van de 4×4 of in een eigen volledig ingerichte safaritent (glamping!) tot goede guesthouses en luxe lodges in een wildpark waar je alleen per vliegtuig of boot kunt komen.

Vervoer

Rijden door Botswana is over het algemeen veilig en eenvoudig. Zo rijdt men in Botswana aan de linkerkant van de weg en is het wegennet van Botswana is in goede staat. Zeker in vergelijking tot de meeste andere Afrikaanse landen. Uiteraard gaat het dan wel alleen op de belangrijkste doorlopende wegen. Wijkt je daar van af, dan is de kans groot dat je op een onverharde weg terecht komt. Wij raden altijd aan om een goede terreinwagen te huren. Onze verhuurder verhuurt alle mogelijke autos, van een stoere SUV 2×4 tot verschillende 4×4’s. Kampeerreizen in Botswana worden gereden in een 4×4 met een tent op het dak. Omdat Botswana zo’n groot land is, is vliegen soms de beste optie. Zeker als tijd beperkt is en/of je niet zelf wilt rijden. Er zijn vliegvelden in Maun, Kasane en Victoria Falls in Zimbabwe waar je naar verschillende locaties binnen Botswana kunt vliegen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om met een gids te reizen, in kleine of grote gezelschappen. Dit is zeker een investering, maar daarvoor geniet je wel ongestoord en ontspannen van de omgeving, want je wordt overal heen gereden. Het grote voordeel van een privégids is natuurlijk ook dat men te allen tijde vragen kan stellen, om zo dus echt veel te kunnen leren over dit bijzondere land en haar prachtige natuur.

Beste reistijd: mei t/m oktober

De meeste reizigers gaan naar Botswana om er wilde dieren te spotten. Dat kun je het beste doen in de Nederlandse zomermaanden juni tot en met augustus, en in de periode daarna tot half oktober. Het is dan wel winter in Botswana en s nachts zal het fris zijn. Overdag is het in het zonnetje wel heerlijk toeven. De beste maand om Botswana te bezoeken is waarschijnlijk september, wanneer de temperatuur oploopt, maar het regenseizoen nog niet is begonnen. Bovendien is in september de zomervakantie in Europa afgelopen en is het dus wat rustiger in de parken. De beste reistijd voor de Okavango Delta is juni tot en met augustus. Het is dan niet alleen lekker zonnig, maar de delta is dan bovendien op zijn grootst. Het water van de delta wordt namelijk aangevoerd door de Okavango rivier. Die staat het hoogst in het droogseizoen, omdat zij dan pas de regen uit het natte Angola naar de delta heeft getransporteerd.

Rondreis Botswana 01/12/2015