Off the beaten track

Dat ene plekje zien dat aan andere mensen voorbijging

Toeristische trekpleisters, de absolute must-see bezienswaardigheden, de hoogtepunten van Zuidelijk Afrika. De steden die iedereen op vakantie in aandoet, en met een goede reden. De Tafelberg in Kaapstad, de wijnlanden van Stellenbosch, het Kruger Wildpark, de Tuinroute tussen Hermanus en Port Elizabeth. Schitterend mooi, echt waar. Zelfs meer dan dat. Maar die kennen we. Sterker nog, die kent iedereen. Waar zijn juist de verborgen plekjes van Zuidelijk Afrika die niet iedereen kent?

Op basis van onze eigen ervaringen raadt Suikerbossie Africa Travel de avontuurlijke reiziger aan om eens ‘off the beaten track’ te gaan, buiten de gebaande paden. Voor reizigers die geen onbeperkte vakantie hebben, zijn dit niet de meest voor de hand liggende hotspots. Toch zijn het fantastische plekken en activiteiten die de landen in Zuidelijk Afrika ook eer aan doen. Lees verder over stoere 4 x 4 tochten in een jeep en slapen in een tent op het dak, wandelen tussen de olifanten, meerdaagse wandeltochten langs kusten en bergen. Zin in een reis links gaat waar de massa rechts gaat?

Off the beaten track activiteiten

4×4 Tochten

Ontdek per 4×4 nauwelijks betreden gebieden van Namibië & Botswana. Rijden door uitgestrekte vlakten en surrealistische landschappen. Soms lijkt het of je op de maan rijdt. In deze gebieden heerst rust en ruimte, met een strakblauwe hemel overdag en de kraakheldere sterrenhemel nachts. En die kun je goed zien omdat je in een tent op het dak slaapt! Tijdens deze rondreizen wijk je af van de gebaande paden. Je rijdt met een echte 4×4 over zand- en gravel wegen. De auto heeft een complete uitrusting en tijdens kampeerreizen worden bijzondere campings in de Nationale Parken voor je gereserveerd. ’s Avonds klap je je daktent uit en roert onder de sterrenhemel in je pannetje. Je valt in slaap met dierengeluiden op de achtergrond. Deze reizen zijn geschikt voor de avontuurlijke, reislustige en ondernemende reiziger! Deze reizen kunnen ook op maat gemaakt worden als self-drive reizen waarbij je in comfortabele lodges slaapt.

Wandelsafari’s

Een wandelsafari is een bijzondere ervaring omdat je niet per jeep maar lopend door het hoge gras met een gids op zoek gaat naar wild. De ‘ranger’ toont je de kleine en grote geheimen van de bush: het plantenleven, maar ook de vogels, de insecten en de wilde dieren. Je leert hun sporen herkennen. Geniet vervolgens met een drankje van een prachtige zonsondergang en praat bij het kampvuur gezellig na over de bijzondere ervaringen van die dag.

Walking Trails

Het beste vervoermiddel om het afwisselende landschap van Zuid-Afrika te ontdekken is een paar stevige loopschoenen. Er zijn talloze routes door inheemse oerbossen en met onderweg een koele duik in een waterval. Verwacht adembenemende uitzichten en spot de rijke ‘wildlife’ onderweg, zoals walvissen, zeeotters en vogels. Op verschillende plaatsen zijn er mooie dagtochten voor beginners tot uitdagende meerdaagse ‘walking trails’ voor de ervaren lopers, met of zonder bagage op je rug.

Off the beaten track

 

Off the beaten track

 

Off the beaten track

 

Off the beaten track

 

Uniek Zuid-Afrika

Rooibosthee en zandstenen in de Cederbergen

Op slechts drie uur rijden ten noorden van Kaapstad ligt het fantastische berglandschap van Cederbergen. Dit gebergte is bekend om zijn zandsteenformaties, die door de regen uitgesleten zijn tot bizarre vormen. Dit roodoranje, droge landschap met immense open vlaktes, diepe ravijnen en spectaculaire watervallen komt helemaal tot leven tijdens de prachtige wandeltochten en ‘nature drives’ die je er kunt maken. Het is een gebied waar je volledig tot rust komt. Dit is het land van de San en de Khoi, cederbomen, rooibosthee en rotsschilderingen. Cederbergen heeft een werelderfgoed status en na een bezoek zal je zeker beamen dat het deze status heeft verdiend.

Verse kreeft aan de westkust

Net als Cederbergen, ligt ook de westkust op relatief korte afstand van Kaapstad. Stap in de auto en na 1,5 uur rijden ben je aan de westkust van Zuid-Afrika. Kleine vissersdorpjes worden afgewisseld door mooie baaien. De lagune van Langebaan één van de beste plekken om te kitesurfen in Zuid-Afrika. Paternoster is een bekend vissersdorpje. Vrijwel alle huizen zijn wit en op de zandduinen heb je een prachtig uitzicht over de oceaan. Dit dorp is vooral geliefd om de heerlijkste verse crayfish (kreeft zonder de grote poten). De West Coast is de afgelopen jaren door steeds meer mensen ontdekt, maar daardoor zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken.

Trek de ‘Bushveld’ in met de Zuid-Afrikanen

Limpopo is de meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika en minder bekend bij buitenlandse bezoekers. De Voortrekkers reden al door dit ‘bosveld’ dat bestaat uit uitgestrekte grasvelden met groepjes acaciabomen. Helemaal in het noorden domineren de baobabbomen. Boerderijen liggen aan rivieren waar de krokodillen nog vrij rondzwemmen terwijl de hitte tussen de bomen zindert. En dan de prachtige zonsondergangen van Limpopo! De zon kleurt de horizon tot aan de uiteinden in rode gloed. Deze rode immense gloed zien vervagen in het Afrikaanse bosveld is een ervaring die je een keer moet meemaken. In de verschillende malariavrije wildparken, zoals het Welgevonden Game Reserve, Madikwe National Park en Mapungubwe National Park, kun je de Big Five spotten vanuit mooi gelegen lodges. De typische Afrikaanse gastvrijheid en het optimisme van de bewoners maken Limpopo tot een boeiende streek.

Off the beaten track 06/12/2015