Moenie teveel Suid Afrikaanse wijn drink nie

Wijn rondreis Zuid-Afrika - Suikerbossie Africa Travel
… ‘Groenkloof’, ‘Koekenaap’, ‘Agterkliphoogte’ …

Ik laat de namen over mijn tong rollen. Stuk voor stuk lijken ze uit een andere wereld te komen. In mijn gedachten ontstaan hele werelden. Onbekende vrije oorden met exotische planten, kleine paadjes die uitkomen op verborgen watervallen en vergeten grotten in een woest landschap. Ik loop over een touwbrug. Voel de lichte nevel van het donderende watergeraas onder mij. Zachtjes heen en weer zwaaiend mompel ik:

… ‘Vredendal’, ‘Buffeljags’, ‘Spruitdrift’, ‘Olifantsberg’ …

Wijn proeven

Ik ontwaak uit mijn dagdroom. De lichte nevel zit in mijn hoofd. Het exotische genot is de smaak van een uitzonderlijke wijn op mijn tong en de fantastische namen zijn wijnhuizen in Zuid Afrika. We zijn al een tijdje aan het wijn proeven en de wijn begint zijn duivelse werk te doen. ‘Meer uitspugen!’ is het devies van het engeltje op mijn linkerschouder. ‘Zonde!’ zegt het duiveltje op mijn rechterschouder. Voorlopig volg ik het duiveltje… Ik ben op vakantie toch?

Een lokale vinoloog neemt ons mee op een wijntour door 2 bekende wijnstreken tijdens onze rondreis langs Kaapstad, de Tafelberg en de wijnlanden van Zuid-Afrika. Wat een avontuur! Door gebieden, druivensoorten, smaken, kleuren en geuren. Het wordt ook steeds gezelliger. De Zuid-Afrikaanse eigenaresse babbelt er vrolijk op los in steeds onbegrijpelijker Zuid Afrikaans.

Nieuwe wereld wijnen

Wat ik uit haar verhaal opmaak is dat Zuid-Afrika een rijke en lange traditie heeft in wijnmakerij. De Fransen noemen de wijn uit deze streken ‘nieuwe wereld wijnen’. Dat is vast door Chauvinisme ingegeven. Waar het op neer komt is dat Van Riebeeck al in 1652 begon met het planten van de eerste druivenstokken in de tuinen van de Oost-Indische Compagnie. Een paar jaar later wordt de eerste wijn gemaakt van de aangeplante druivenstokken. Jan van Riebeeck schreef hierover op 2 februari 1659 in zijn dagboek:

Heeden is Gode loff aan de Caepse wijnen, d’eerste mael wijn geperst.”

Vanaf 1688 ‘ronselde’ de opvolger van Van Riebeeck, Simon Van der Stel, Franse wijnboeren (dat dan weer wel) om te adviseren bij de wijnbouw. Hij plantte als eerste wijngaarden in Constantia en produceerde er zoete wijnen die naam en faam vergaarden. De wereldberoemde Zuid Afrikaanse Champagne oftewel ‘Vonkelwijn’ is legendarisch (zeg het niet tegen de Fransen).

Wijn Zuid-Afrika - Suikerbossie Afrika Reizen

Unesco Werelderfgoed

De Kaapse wijnlanden behoren vanwege hun biodiversiteit tegenwoordig tot het Unesco Werelderfgoed en er werken ongeveer 280.000 mensen in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Daar komt bij dat wijnboeren in Zuid Afrika verplicht zijn om voor elke hectare wijnbouw een hectare natuurlijke vegetatie in stand te houden. Dat gaat de Fransen denk ik niet lukken.

‘Maarrr genoeggg geschiedenissss’, zeg ik onderhand met dubbele tong. ‘Sjenk me noggg eensj bij?’

De Zuid-Afrikaanse kijkt me glimlachend aan: ‘Jy het ‘n baie slap kruis hê, Jou kop wil môre bars van een babelaas‘. En schenkt me bij. Lang leve mijn duiveltje en een fantastische vakantie in Zuid-Afrika. Maar ze had gelijk de volgende morgen hoopte ik dat ik toch meer naar mijn engeltje of de Zuid-Afrikaanse eigenaresse had geluisterd…

Wijnseizoen

Het nieuwe wijnseizoen gaat begin september in Zuid-Afrika van start en er wordt rond februari – veelal handmatig – geoogst. Op meerdere plaatsen in het land organiseren wijnhuizen wedstrijden, proeverijen en optredens die in het teken staan van de wijn.

Om het wijnseizoen in te luiden worden verschillende evenementen georganiseerd zoals de Riebeeck Olive and Wine Festival, het Franschhoek Uncorked en het Soweto Wine Festival. De meeste wijnhuizen in het gebied doen mee aan de festivals met rondleidingen over de velden of door de kelders. Maar bijvoorbeeld ook proeverijen van wijnen in combinatie met heerlijk eten staan op het programma.

Wijn proeven kun je het hele jaar door in Zuid-Afrika en de meeste festivals zijn tussen april en september. Deze culinaire verwennerij is prachtig te combineren met heerlijk tot rust komen tijdens een rondreis Zuid-Afrika rondom Kaapstad en de Tafelberg. En als het dan allemaal klopt ga je niet op vakantie naar Zuid-Afrika, maar beleef je Zuid-Afrika in tientallen kleine geluksmomentjes.

Kriebels gekregen?

Neem contact met ons op of vraag direct een reisvoorstel aan.