Ik ben beroofd!

Beroofd in Zuid-Afrika
… van een zorgeloze vakantie. Het kan iedereen overkomen, maar het overkomt echt niet iedereen. Criminaliteit en Zuid Afrika wordt door veel mensen op de één of andere manier toch snel aan elkaar geknoopt. Na de eerste enthousiaste droombeelden over een fantastische safari, eindeloze stranden en wijn drinken in Stellenbosch, slaat de twijfel toe. Het is daar toch zo crimineel? Loop ik geen buitensporig gevaar?

Alles weg

Ik snap het ook wel. Ik ben zelf in Kaapstad ook eens op slinkse wijze beroofd terwijl ik mijn groente afwoog in de supermarkt. Ik heb de hele boel bij elkaar geschreeuwd! De dief was tegen me aan gelopen en had mijn geldbuidel gerold! Alles weg. Na woede en verdriet, was het vooral erg onhandig. De winkeleigenaar hield niet op met excuses maken voor zijn land en medemensen, hij was bijna nog bozer dan ik was.

Het komt dus zeker voor, maar laat het je niet tegenhouden om naar één van de mooiste bestemmingen in de wereld te gaan. In elk land ter wereld waar rijk en arm vlak naast elkaar woont, loop je het risico dat een arme sloeber een greep doet naar een ogenschijnlijk wandelende portemonnee. New York, Rio de Janeiro of Barcelona, het kan je overal overkomen.

Tips

  • Ga ‘s avonds niet alleen op pad en vermijd ook overdag erg stille plekken. Zeker in grote steden, maar ook een verlaten strand is gewoon niet verstandig. Dikwijls rijd ik een stukje door naar een drukke parkeerplaats of een heleboel mensen.
  • Trap niet in de slinkse trucjes die dieven op toeristen loslaten. Als je wordt aangesproken wees dan voorzichtig, maar spreek vooral wel zelf anderen aan! Meestal is iedereen erg hulpvaardig of vind het leuk om even te kletsen.
  • Soms loop je wat extra risico, door de plek waar je bent of omdat je nou eenmaal toerist bent. Pas op met geld pinnen op straat en hou je deuren en ramen gesloten als je ergens stil staat met de auto.
  • Het gaat de dieven om de waardevolle spullen. Dus neem simpelweg zo min mogelijk mee. Wat je wel bij je hebt; in het vliegtuig in de handbagage, in het hotel in de kluis en laat het niet achter in de auto (ook niet eventjes).
  • Als het je overkomt, blijf rustig, geef alles af en ga niet tegenstribbelen of erger nog, in gevecht.
  • Mocht je zo’n heftige ervaring hebben gehad, dan is het achteraf altijd fijn om een kopie van paspoort, ticket, ziektekostenpolis, reisverzekering met alarmnummer en een overzicht van bankpassen met de telefoonnummers, bij familie thuis te hebben om deze te blokkeren. Sommige mensen zetten deze gegevens online bv. in hun eigen webmail, zodat ze deze kunnen uitprinten in geval van een calamiteit.
    En wees gewoon alert!

Oplettendheid en gezond boerenverstand

Het komt uiteindelijk allemaal neer op een beetje meer oplettendheid en gezond boerenverstand. De mensen zijn over het algemeen eerlijk, behulpzaam en o-zo trots op hun eigen Zuid-Afrika. Geniet, en ga ervan uit dat je geen “stoepstorie” wordt. (Zuid Afrikaans voor het typische, in chocoladeletters, telegraaf stijl, “dikke” verhaal over de zoveelste onveilige verkeersdrempel in Amsterdam). Stoepstories genoeg in Zuid Afrika! Je moet alleen voorkomen dat je er zelf onderdeel van wordt. Verder gewoon genieten van deze unieke bestemming, de mensen en het avontuur, want dat is het!

Volop genieten!